Haber

İstanbul Taksim’de kadın eylemine polis engeli

İstanbul Taksim’de 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında akşam yapılması planlanan eylem, Valilik yasağının ardından polis engeline takıldı.

Taksim Meydanı ve İstiklal Caddesine bağlanan ara sokaklarda polis ekipleri yoğun güvenlik önlemleri aldı. Çeşitli ara sokaklardan Taksim’e ulaşmaya çalışan bayanların geçişine müsaade vermeyen polisin biber gazı ile müdahalede bulunduğu ve çok sayıda gözaltı olduğu belirtildi.

“Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü” hasebiyle 25 Kasım Bayan Platformu’nun Taksim’den Tünel’e yürüme kararı aldığını duyurması sonrasında İstanbul Valiliği ve Beyoğlu ilçesi kaymakamlığı, kadın örgütlerinin eylemine yasak getirmiş, Metro İstanbul da Valilik kararı uyarınca Taksim-Şişhane istasyonları ile F1 Füniküler hattını saat 15.00’ten itibaren işletmeye kapatmıştı. Taksim’de çok sayıda polis ve TOMA konuşlandırılmıştı.

İzmir’de bayanlar Alsancak’ta yürüdü

İzmir’de ise İzmir Bayan Platformu’nun çağrısıyla Alsancak’ta toplanan yüzlerce bayan, “Eşitlik, özgürlük ve laiklik için ayaktayız” yazılı pankartlar taşıyarak “Kadın, yaşam, özgürlük”, “Korkmuyoruz, susmuyoruz, itaat etmiyoruz”, “Kadın cinayetleri politiktir” sloganları attı. Bayan örgütleri, “Bizi korkutmaya, sindirmeye, yaşamdan izole etmeye çalışanlara bir kez daha bu sokaklarda meydan okuyoruz” açıklaması yaptı.


Fotoğraf: YASIN AKGUL/AFP/Getty Images

AKP hükümetinin de eleştirildiği basın açıklamasında, “Tek adam rejimi, bir yandan gerici, gelenekçi, cinsiyetçi, erkek hükümran telaffuzlarla şiddeti sıradanlaştırırken, öbür yandan İstanbul Mukavelesi’nin kaldırılması, nafaka hakkının kısıtlanmak istenmesi, boşanmalara arabuluculuk uygulamaları, şiddet faillerine cezasızlık siyaseti ve güzel hal indirimleriyle bayana yönelik erkek şiddetini ve bayan katliamlarını körüklüyor. Artan enflasyon, her gün her şeye gelen artırımlar bir yandan yoksulluğu, başka yandan bayanların konut içi yüklerini artırıyor. Artan yoksulluk ise bayanlara fizikî, ruhsal, ekonomik şiddet olarak dönüyor. Bayanlar şiddet dolu birlikteliklere mahkum edilirken, bayan cinayetleri artıyor. Barınamıyor, geçinemiyor, sağlıklı yaşayamıyoruz” ifadelerine yer verildi.

Ankara’da LGBTİ dövizine gözaltı

Kadınlar Ankara’da da alanlara çıktı. Ankara Kadın Platformunun çağrısı ile akşam saatlerinde Sakarya Caddesi’nde buluşan kadınlar, “Erkek şiddetine karşı itaat yok, isyan var” yazılı pankart taşıdı, “Susmuyoruz korkmuyoruz itaat etmiyoruz”, “Kadınlar yürüyor gayret büyüyor” sloganları attı.


Fotoğraf: YASIN AKGUL/AFP/Getty Images

Kadın Platformu’nun basın açıklamasında, geçen yıl 25 Kasım’dan bu yana 376 kadının erkek şiddetiyle katledildiğine işaret edilerek iktidarın uygulamaları eleştirildi. Açıklamada, “İktidar, erkek şiddetine karşı tedbir almadığı üzere cinsiyetçi, LGBTİ+ düşmanı, bayan kazanımlarına saldıran siyasetlerine her gün bir yenisini ekliyor. Bayana yönelik şiddeti tedbire yükümlülüğü olan devlet, bayanlara yönelik azaba varan özel savaş uygulamalarıyla, cezasızlık siyasetiyle, erkek yargı düzeneğiyle, İstanbul Kontratı başta olmak üzere bayan kazanımlarını gaye alan hukuksuz uygulamalarıyla şiddetin şahsen faili durumunda” tabirlerine yer verildi.

LGBTİ+ dövizi taşıdığı argüman edilen 5 kişinin polis tarafından alana sokulmayarak gözaltına alındığı öğrenildi.

ANKA/BK,HS

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu